کتاب قطور تاریخ شیعه، سرشار از نام عالمان و فرهیختگانی است که پاسداران مکتب و راهنمایان خلق الله به سوی خداوند متعال بودهاند؛ در این بین نام «شیخ مفید» یکی از درخشندهترین صفحات این دفتر کهن را به خود اختصاص دادهاست. او اندیشمندی بزرگ و عالمی فرهیخته بود که با تالیف کتابهای مختلف، جان تشنه طالبان علوم دین را سیراب مینمود و از سوی دیگر با تربیت شاگردانی چون سید مرتضی، سید رضی و شیخ طوسی در مکتب فکری خود تحولی عظیم در حیطه علوم اسلامی ایجاد نمود. تالیفات او در حیطه عقاید وکلام و فقه خلاصه نشد بلکه با نگارش کتابهایی همچون الارشاد، غواصان تاریخ اسلام را نیز راهنمائی نمود تا در دریای بیکران اتفاقات تاریخی چراغی روشن به همراه داشته باشند.
چندی پیش کتاب «مسار الشیعه» شیخ را خریداری نمودم و توفیق مطالعه آن را پیدا کردم. موضوع این کتاب اتفاقات و وقایع رخ داده در سه قرن اول اسلام است که به صورت موجز به آن اشاره گردیده و در مناسباتی که اعمال و یا ادعیه و نماز سفارش شدهای دارد بدان اشاره نمودهاست. او خود در بخشی از کتاب مینویسد:
به جانم سوگند که شناخت این موضوع (مسارالشیعه:روزهای شادی شیعه) زیور مومنان است و ناآگاهی از آن برای صاحبان فضیلت و ایمان زشت است.
شاید این کتاب با این موضوع در نوع خود بینظیر نباشد و کتاب «وقایع الایام» شیخ عباس قمی و یا «المراقبات» مرحوم ملکی تبریزی از این کتاب پر مطلبتر جلوه نماید، که واقعا هم همین طور است و از لحاظ محتوا آن دو کتاب از خصوصیات منحصر بفردی برخوردارند؛ اما چند نکته در کتاب مسار الشیعه وجود دارد که واقعا خاص است و جا دارد به آن به دیده تعمق نگریسته شود. اول اینکه مرحوم مفید اعلی الله مقامه اولین ماه سال قمری را در این کتاب ماه رمضان قرار داده است و این برگرفته از روایات و شواهد تاریخی است که نخستین ماه سال را ماه مبارک رمضان میدانند و نه ماه محرم. (فیه تامل)
نکته بعد تاریخ چند ولادت و شهادت و مرگ افراد است که با آنچه مشهور است تفاوت دارد. در باب بیستم صفر و اربعین امام بیکفنمان حضرت ابا عبدالله الحسین علیه السلام، عبارتی خاص با مفهومی خاص ارائه داده است که محققین آن را بررسی نمایند؛ زیرا که حل آن برای پارهای از مناقشات تاریخی تاثیری به سزا خواهد داشت. کتابی است جالب وخواندنی که به فارسی نیز ترجمه و توسط انتشارات زائر وابسته به آستان مقدسه حضرت معصومه سلام الله علیه چاپ و نشر یافته که این ترجمه راه استفاده از آن را برای عموم طبقات فراهم آورده است.