شب ششم محرم ۱۳۹۳ – هیات سید الشهداء تهران / موضوع سخنرانی: «مفهوم زیارت و علت ارزشگذاری خاص به زیارت اباعبدالله»
زیارت یک عمل دینی است که فرد برای دیدن یک فرد یا مدفن یک فرد و یا جای که شان و رتبهای در نزد خدا دارند از مبداء حرکت نماید و مقصد او آن صاحب شان الهی باشد. وقتی فرد حرکت میکند برود مدینه در زمان حیات امام صادق علیه السلام تا او را ببیند، عمل او زیارت، و مسافرت او زیارتی، و خودش زائر و مزور او شخص امام صادق است. حالا اگر فردی به قصد کربلا حرکت کرد یعنی مدفنی را زیارت کند نه شخص را، آن مدفن میشود مزار برای او. اهل سنت زیارت را بدعت می دانند و زائر را مشرک در حالی که در قرآن داریم. «ولاتصل علی أحد منهم مات ابدا و لاتقم علی قبره انهم کفروا بالله و رسوله و ماتوا وهم فاسقون »(توبه/۸۴) قرآن کریم به پیامبر فرمان می دهد که هیچ گاه بر جنازه منافق نماز نگزارد و نباید بر کنار قبر او بایستد آنجا که می فرماید:
۱- بر جنازه احدی از آنان نماز مگزار. ۲- بر قبر آنان نایست. این حقیقت را با جمله «ولاتقم علی قبره» ادا کرده است.
از این که می فرماید درباره منافق این دو کار را انجام نده مفهومش آن است که این کار درباره غیر منافق خوب و شایسته است.مفهوم زیارت قبور مورد تاکید قرآن است در سوره تکاثر دقت کنید.(کاملا توضیح داده شد)از میان قبور زیارت معصومین سفارش اکید دارد وبراى زیارت هیچ امامى، به اندازه زیارت حسین بن على(علیه السّلام) در ( کربلا ) تاءکید نشده است .
حتى براى زیارت رسول خدا (صلّی الله علیه و آله و سلّم) هم آن همه سفارش و دستور نیست .گاهى در روایات، زیارت (کربلا) ، از زیارت (کعبه) هم برتر و بالاتر به حساب آمده است و براى زیارت سیدالشهدا، پاداشى برابر دهها و صدها حج و عمره بیان شده است، باید راز قضیه را فهمید .
لحن و بیانىکه در احادیث مربوط به زیارت سیدالشهدا(علیه السّلام) به کار رفته است، بسیار جدى و آمیخته با تاءکیدات فراوان است و ضرورتزیارت را در هر حال و همواره مطرح مىکند، آن را براى یک شیعه و پیرو امام، در حد یک واجب مىشمارد،(وسائل الشیعه ح۱۹۴۸۴ )ترک آن را بسیار ناپسند مىداند(وسائل الشیعه ح۱۹۵۲۵) و هیچ عذر و بهانه و خوف و خطر را مانع از آن به حساب نمىآورد واین وجوب زن ومرد هم ندارد (حضرت صادق علیه السلام به ام سعید احمسیه فرمود:یا ام سعید زوریه فان زیاره قبر الحسین علیه السلام واجبه علی الرجال و النساء/کامل الزیارات، ص ۱۳۱، بحار الانوار، ج ۱۰۱، ص ۳، ح ۹) او را زیارت کن که زیارت قبر حسین علیه السلام بر زن و مرد واجب است.و به رسمیت نمىشناسد(کامل الزیارات ، وسائل الشیعه ح ۱۹۵۹۲)و کسی که به زیارتش نرود را ناقص الایمان می دانند.واگر ترک کند فرد بدون علت زیارت را روایتی عجیب وارد است که عرض می کنم در آنجا فرد را اهل نار وجهنم می دانند. عن هارون بن خارجه عن ابی عبدالله علیه السلام قال: «سالته عمن ترک الزیاره زیاره قبر الحسین بن علی من غیر عله قال: «هذا رجل من اهل النار» هارون بن خارجه گوید: از امام صادق علیه السلام درباره کسی که زیارت قبر حسین بن علی علیهما السلام را بدون عذر ترک گوید، پرسیدم. فرمود: چنین شخصی اهل دوزخ است(وسائل الشیعه، ج ۳، ص ۶۰۸/حدیث۱۹۵۳۶)
علت این همه سفرش چیست؟اول اینکه زیارت یک محل مقدس که شرع بدان تقدس داده عبادت است وعبادت نیاز فطرت انسان است وزیارت امام حسین بزرگترین تامین کننده سعادت بشر است پیامبر فرمودند ان الحسین منار اولیاء/حسین منار اولیاء خداست برای اینکه کشتی ها در ظلمات دریاها در شب راه را گم نکنند سابقا بلندی درست می کردند وروی آن آتش می افروختند تا کشتی ها آن را ببینند ومسیر را پیدا کنند ان بلندی را منار می گفتند اسم مفعول از نار/ محل آتش.حالا می گویند فانوس دریائی پیامبر می فرماید انسانیت برای پیدا کردن راه خدا به اولیائ احتیاج دارند تا دستشان را به خدا برساند واولیاء برای پیدا کردن راه به حسین محتاجند.
فلذا باید آثار این حسین زنده بماند فلذا تمامجباران تاریخ از عزای حسین وکربلای حسین می ترسنددر جلد ۴۵ بحارالانوار، صفحه ۳۹۰ بابی تحت عنوان «جور الخلفاء علی قبره الشریف»تجاوز خلفا بر قبر شریف آن حضرت آمده است که میتوان به آن مراجعه کرد.
شخصی به نام دیزج میگوید:«بعثنی المتوکل الی کربلاء لتغییر قبر الحسین». «المتوکل یامر بحرث قبر الحسین علیه السلام مده عشرین سنه» متوکل مرا به کربلا فرستاد تا آثار قبر حسین را از میان بردارم. متوکل در مدت بیستسال دستور میداد قبر حسین علیه السلام را شخم بزنند.بنیامیه و بنیعباس، هر دو در این مورد حساسیت داشتند و در آن مشترک بودند.الان هم از حسین می ترسند.چون مسیر انها مسیر شیطان است ومسیر حسین مسیر خدا.
خاکش محترم/حرمش محترم/ عزایش محترم /زائرش محترم/شهیدراهش محترم/تسبیحی که از خاکش درست شود محترم/مهر نمازش محترم .هرچه به او متصل است محترم.چرا برای اینکه بشریت ره گم نکند.
خوب شب جمعه است مرحوم شیخ حرعاملی(ما هرچه از آملی ها خیر ندیدیم از جبل عامل خیر دیدیم)در وسائل بابی در استحباب زیارت حسین در شب جمعه دارد.شما هم می خوانید که: شبهای جمعه فاطمه /با اضطراب وواهمه/ آید به دشت کربلا/ گوید حسین من چه شد….اما همه در این شب پیامبران وملائک می رود زیارت حسبن اما( چون شب ششم منتسب به قاسم است عرض می کنم) روایتی را که مرحوم عاملی در وسائل دارد خود امام حسین در زمان حیاتش در مدینه شب جمعه کجا می رفته است عن جعفر بن محمد عن ابیه: ان الحسین بن علی- علیه السلام- کان یزور قبر الحسن بن علی- علیه الشلام- کل عشیه جمعه/(وسائل الشیعه، ج ۱۰، ص ۲۸۱)جعفر بن محمد از پدرش-علیه السلام- نقل میکند: امام حسین- علیه السلام- قبر برادرش امام حسن مجتبی- علیه السلام- را هر شب جمعه زیارت میکرد.دارد در مقتل امام حسین به قاسم گفت تو یک نشانه ای از پدرت داری نزد من وآن اینست که تو را هر وقت می بینم آرامش می گیرم.حالا ارامش قلب حسین می خواهد اجازه بگیرد وسرانجام کشته شود حسین او را به سینه گرفت وهر دو غش کردند…(ورود به روضه)